Tractor tyre pressure can be crucial to your productivity

Tractor tyre pressure can be crucial to your productivity

Wat is de correcte tractorbandenspanning ?

 

In sommige situaties moet u uw tractorbandenspanning aanpassen om uw bedrijfsactiviteiten te kunnen uitvoeren. Wanneer u dit niet doet, kan dit een negatieve impact hebben op uw brandstofverbruik, bandenslijtage en -prestaties en bijgevolg ook op uw veiligheid en productiviteit. Door de tractorbandenspanning echter correct af te stellen al naargelang het gebruik, zult u niet alleen uw banden optimaal kunnen benutten, maar ook de efficiëntie ervan kunnen verhogen en bodemverdichting kunnen beperken.

Hoe kunt u in de praktijk uw tractorbandenspanning efficiënt afstellen? Lees verder en kom er alles over te weten.

SAMENVATTING :

Wat is de juiste bandenspanning voor uw tractor ?

In dit geval is de ‘juiste bandenspanning’ wat complexer te bepalen dan bij een personenauto, waar we in het algemeen twee verschillende spanningen kunnen onderscheiden (de bandenspanning voor een leeg voertuig en de bandenspanning voor een beladen voertuig).

Voor een landbouwvoertuig moeten we rekening houden met drie belangrijke parameters: belasting, snelheid en gebruik. Maar geen zorgen, de calculator van Michelin houdt rekening met deze drie parameters en helpt u de correcte tractorbandenspanning te bepalen. Deze tool draagt de naam MICHELIN AGROPRESSURE.

We willen er graag op wijzen dat de aanbevolen tractorbandenspanning voor veldgebruik niet dezelfde zal zijn als die voor weggebruik, aangezien ook de snelheid (en mogelijk ook de belasting, afhankelijk van de gebruikte werktuigen) zal verschillen.

Als u beschikt over het luchtdrukwisselsysteem CTIS (Central Tyre Inflation System), dan kunt u de bandenspanning makkelijk aanpassen als u van de weg het veld opgaat en omgekeerd, zonder dat u hiervoor de cabine hoeft te verlaten.

Als u geen CTIS heeft, dan raden we aan om de hoogste waarde – dat wil zeggen de meest belastende configuratie – in beschouwing te nemen zodat u nooit aan een te lage bandenspanning werkt. De weg opgaan met een te lage bandenspanning houdt immers een veiligheidsrisico in, dit in tegenstelling tot een te hoge bandenspanning.

Als de MICHELIN Agropressure -app u bijvoorbeeld aangeeft dat de aanbevolen tractorbandenspanning 0,8 bar bedraagt voor veldgebruik en 1,4 bar voor weggebruik, dan kiest u best voor 1,4 bar als u de bandenspanning niet kunt bijstellen wanneer u wisselt tussen beide types ondergrond.

Tractor tyre pressure management with ctis

Tractor tyre pressure management with ctis

Wat is de juiste tractorbandenspanning om bodemverdichting te beperken ?

Zoals we hierboven al vermeldden, kiest u zonder een CTIS best voor de hoogste bandenspanning. U dient er echter rekening mee te houden dat dit een negatieve impact kan hebben op het veld: de voetafdruk zal namelijk kleiner zijn dan met de ideale bandenspanning, wat leidt tot een hoger slippercentage en andere nadelen zoals een lage productiviteit, bodemverdichting en spoorvorming.

Als u beschikt over het CTIS, dan werkt u altijd aan de correcte tractorbandenspanning aangezien u deze makkelijk kunt bijstellen vanuit de cabine.

Het is ook belangrijk om de staat van de bodem in de gaten te houden (deze kan harder of net zachter zijn al naargelang de tijd van het jaar of de weersomstandigheden) en deze niet te verstikken door eroverheen te rijden aan een te hoge bandenspanning.

In het veld hanteert u best een lage bandenspanning zodat niet alleen de bodembelasting gelijkmatiger wordt verdeeld over een grotere voetafdruk, maar ook de asbelasting optimaal wordt gedragen.

The right tractor tyre pressure reduces soil compaction

Dit zal de bodemverdichting beperken en de gewasopbrengst verhogen. Verschillende studies* uitgevoerd door universiteiten van over de hele wereld hebben aangetoond dat de landbouwopbrengst met gemiddeld 2-6% toeneemt dankzij de MICHELIN UltraFlex-technologie, die het werken met een lage bandenspanning mogelijk maakt MICHELIN Ultraflex technology, die het werken met een lage bandenspanning mogelijk maakt.

Welke andere factoren beïnvloeden de tractorbandenspanning ?

Naast belasting, snelheid en gebruik zijn er nog andere factoren die de tractorbandenspanning kunnen beïnvloeden.

Als u bijvoorbeeld kiest voor een dubbelluchtsysteem en zo het luchtvolume op elke as verdubbelt, dan kunt u werken aan een lagere bandenspanning. Als u de wielen uitrust met gewichten of de banden verzwaart door er een vloeistof in te spuiten, dan zal dit zorgen voor een betere grip. Wanneer u de wielen verzwaart met vloeistof, zorgt dit niet voor extra asbelasting. Dit is echter wel het geval wanneer u gewichten toevoegt, en in dit geval zult u ook de bandenspanning moeten verhogen.

Wanneer moet u de bandenspanning controleren ?

Het is belangrijk om de bandenspanning te controleren in de volgende twee situaties.

1 – Controleer de tractorbandenspanning telkens u een nieuw werktuig gebruikt

De bandenspanning hangt altijd af van de belasting, de snelheid en het gebruik.

Het bepalen van de belasting is het moeilijkst, aangezien dit afhangt van de werktuigen waarmee uw tractor is uitgerust.

Michelin heeft de online MICHELIN Agropressure tool ontwikkeld om u te helpen de juiste bandenspanning te bepalen op basis van verschillende parameters, inclusief de belasting die elk werktuig genereert.

Check your tractor tyre pressure every time you put a new implement

check your tractor tyre pressure every time you put a new implement

2 – Controleer de tractorbandenspanning elke maand wanneer u hetzelfde werktuig gebruikt

Na verloop van tijd neemt de bandenspanning vanzelf af. Wanneer u altijd hetzelfde werktuig gebruikt, raden we u aan om de tractorbandenspanning elke maand te controleren om er zeker van te zijn dat deze nog geschikt is voor het beoogde gebruik.

Moet de bandenspanning worden gecontroleerd wanneer de banden warm of koud zijn?

Wanneer u een lange tijd hebt gereden of uw banden in de zon hebben gestaan, zullen ze opwarmen en dit zal de bandenspanning beïnvloeden. U controleert de bandenspanning dan ook best wanneer de banden koud zijn, dat wil zeggen, wanneer er niet mee is gereden (of toch niet gedurende lange tijd) en ze niet werden blootgesteld aan de zon.

Hoe kunt u de tractorbandenspanning controleren ?

We raden aan dat u de tractorbandenspanning controleert met een manometer, bij voorkeur een los exemplaar dat niet verbonden is met een compressor aangezien dit de meting kan beïnvloeden.

Laat eerst wat lucht uit het ventiel ontsnappen om het vocht eruit te laten voordat u de manometer plaatst. Dit voorkomt dat de manometer ontregeld raakt en waarborgt ook uw veiligheid als de band verzwaard zou zijn met water. Druk de zuiger van het ventiel met een puntig voorwerp (zoals een nagel of schroef) naar beneden om de lucht eruit te laten.

Denk eraan om uw manometer regelmatig te kalibreren (een keer per jaar indien mogelijk). Vraag uw dealer om hulp indien u dit niet zelf kunt.

Ontdek de MICHELIN AGROPRESSURE-tool en bereken uw ideale bandenspanning


Behoefte aan uitgebreider advies ? Ontdek onze bandenspanningsgids.

WETTELIJKE VERMELDINGEN

* Een studie uitgevoerd in de periode van 2013 tot 2017 in het Verenigd Koninkrijk door de Harper Adams University toont aan dat de MICHELIN ULTRAFLEX-technologie de agronomische opbrengt met 2 à 6% verhoogt. De resultaten werden bevestigd door soortgelijke studies uitgevoerd in de Verenigde Staten (Illinois) in 2015 en in Brazilië (Mato Grosso) in de periode tussen 2018 en 2021.

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+