michelin evobib tyre at work
De 6 criteria om uw tractorbanden of andere soorten landbouwbanden uit te kiezen
Het uitkiezen van de juiste tractorbanden kan een hele opgave lijken. Daarom hebben we hieronder 6 essentiële criteria opgesomd die u helpen bij het maken van de juiste keuze. Pas de criteria één voor één toe om de opties te filteren en zo de perfecte aankoop te kunnen maken.
In het tweede deel van deze gids helpen we u ook bij het uitkiezen van de juiste tractorbanden voor andere landbouwmachines.
Hoe tractorbanden uitkiezen: de 6 essentiële criteria
1 – Wat is de maximale toegestane diameter voor uw achterste tractorbanden?
Een belangrijke eerste vraag om te beantwoorden. Om de prestaties van uw tractor te optimaliseren, raden we u ten sterkste aan om de achteras te voorzien van banden met een zo breed mogelijke diameter. Zo kunt u alvast de tractorbanden uitsluiten waarvan de diameter de maximale afmeting zoals bepaald door de fabrikant van uw voertuig overschrijdt.
De maximaal toegestane diameter is afhankelijk van uw tractor. Aangezien de originele banden niet per se overeenkomen met deze maximale diameter, raden we aan dat u de technische fiche van uw tractor raadpleegt of contact opneemt met uw dealer als u niet zeker bent over deze informatie te beschikken.
Let op: voor de maximaal toegestane diameter bestaan ook dimensionele equivalenten.
Bij bijvoorbeeld een tractor die achteraan kan worden uitgerust met een maximale diameter van 1,95 m passen 650/65 R42, 710/60 R42 of 710/70 R38 banden (om maar enkele mogelijke maten te vermelden). Ook al verschillen deze maten qua breedte van het loopvlak en hoogte van de zijwand, toch hebben ze allemaal aan een diameter van 1,95 m.
U kunt onze technische documentatie downloaden voor meer informatie over dit onderwerp.
2 – Welke bandbreedte heeft u nodig?
Een grotere diameter houdt niet automatisch in dat de band ook breder is. De breedte hangt af van uw behoeften.
U heeft misschien wel zo smal mogelijke tractorbanden nodig omdat u moet sproeien of omdat u tussen de gewassen door moet rijden en u wilt deze niet vernielen. Wat is dan de smalst mogelijke tractorband voor de maximale diameter die u zonet heeft bepaald, bv. 1,95 m? Voor deze diameter kunt u kiezen voor een band van 270 mm breed.
Choose the right tractor tyre width for your use
Een ander voorbeeld: misschien bent u wel op zoek naar een uiterst veelzijdige band die uitstekende prestaties levert tijdens het ploegen. Een tractorband die in de voren past wanneer u uw ploeg voorttrekt en die niet te breed, noch te smal is. Voor een diameter van 1,95 m kunt u bijgevolg kiezen voor een band met een breedte van 620 mm of 650 mm.
Als u niet ploegt en u bent niet beperkt door de limieten voor weggebruik omdat uw velden zich allemaal rond uw boerderij bevinden, dan kunt u voor deze diameter een bredere tractorband kiezen van bijvoorbeeld 800 of 900 mm.
De bandbreedte kiezen, hangt niet alleen af van uw behoeften, maar ook van de consequenties hiervan. Dat brengt ons bij het volgende criterium.
3 – Wat is het draagvermogen en de snelheid?
Een band met de afmetingen 270/95 R54 bevat niet dezelfde hoeveelheid lucht als een band met de afmetingen 900/60 R32. Als de hoeveelheid lucht niet dezelfde is, dan zal ook het draagvermogen verschillen. Het vereiste draagvermogen hangt af van de werktuigen die u gebruikt en de grootte en het gewicht van de tractor. Hetzelfde principe geldt voor de snelheid.
Er is bijvoorbeeld 1033 liter nodig om de MICHELIN CEREXBIB2-band VF900/60R32 CFO+ voor 75% te vullen, terwijl er 240 liter nodig is om de MICHELIN AGRIBIB ROW CROP-band 320/90R54 151A8/151B TL voor 75% te vullen.
4 – Heeft u specifieke technologie nodig?
Afhankelijk van uw activiteiten kunt u uw gewasopbrengst sterk beïnvloeden door te kiezen voor een specifieke technologie. (Houd er rekening mee dat ‘technologie’ niet hetzelfde betekent als ‘standaard’: de MICHELIN UltraFlex-technologie is specifiek ontwikkeld door Michelin-ingenieurs om te beantwoorden aan de standaarden voor VF (Very Improved Flexion) of IF (Improved Flexion).)
Als u het belangrijk vindt om aan een lage bandenspanning te kunnen werken om zo bodemverdichting te beperken, of u bent op zoek naar een hoge tractie om ook in moeilijke omstandigheden te werken, dan kunnen we u tractorbanden met MICHELIN UltraFlex-technologie aanbevelen.
Zo niet, dan kunt u kiezen voor een standaard tractorband. Het is belangrijk dat u hierbij stilstaat aangezien sommige banden in dezelfde afmeting zowel verkrijgbaar zijn in een standaard versie, als in een versie met MICHELIN UltraFlex-technologie.
5 – Welk loopvlakprofiel heeft u nodig?
Dit hangt af van hoe u uw tractor precies gebruikt.
- Rijdt u voornamelijk op de weg? Dan zal het loopvlakprofiel van de MICHELIN ROADBIB-band of de MICHELIN CROSSGRIP-band u helpen uw brandstofverbruik te beperken. De keuze hangt af van de beschikbare afmetingen.
Rijdt u evenveel op het veld als op de weg? Dan zal onze 2-in-1-band MICHELIN EVOBIB u vast bevallen, mits u beschikt over het luchtdrukwisselsysteem (CTIS) waarmee u de bandenspanning op afstand kunt bedienen.
the tyre tread pattern you need depends on your use
- Gebruikt u uw tractor voornamelijk in het veld? Dan bekijkt u best een van onze andere gamma’s tractorbanden.
Na het volgen van onze criteria blijft er normaal gezien op dit moment nog slechts een beperkte selectie over met oplossingen die in uw behoeften voorzien. We hoeven nog slechts het antwoord op één criterium te kennen om de juiste keuze te kunnen maken.
6 – Wat is de toegestane gewichtsverdeling van uw tractor?
Uw tractor heeft vierwielaandrijving. De gewichtsverdeling is belangrijk aangezien tractorbanden voor- en achteraan verschillen qua afmeting. Het is cruciaal dat de voor- en achterwielen correct gesynchroniseerd zijn, zo kan uw tractor zo efficiënt mogelijk werk leveren. De verhouding van de overbrengsverhouding dient zich in het algemeen tussen de 0-5% te bevinden voor een correcte synchronisatie. Soms zijn er echter uitzonderingen op de regel, daarom neemt u best contact op met uw dealer.
Wanneer de overbrengsverhouding zich buiten deze limieten bevindt, zal dit nadelige gevolgen hebben zoals:
- een verhoogd brandstofverbruik,
- snellere slijtage van de voor- en achterwielen,
- slijtage van de transmissieonderdelen,
- verslechterde prestaties van de tractor bij bepaalde activiteiten (bv. ploegen).
De overbrengsverhouding wordt berekend op basis van de asratio vastgesteld door de fabrikant van uw tractor. Deze hangt dan weer af van de grootte van de voor- en achterwielen.
Daarom moet de overbrengsverhouding worden herberekend wanneer u tractorbanden met een andere diameter kiest (zie het eerste criterium hierboven). Soms kan dit er ook toe leiden dat u de voorwielen moet vervangen.
Als u de toegestane overbrengsverhouding van uw tractor niet kent of u weet niet hoe u deze moet berekenen, dan neemt u best contact op met uw dealer voor verdere assistentie.
Nu u de antwoorden kent op de vermelde criteria, hoeft u hieronder enkel nog maar de juiste banden voor uw tractor te vinden:
Meer informatie kunt u ook vinden in de volgende artikelen:
Hoe banden uitkiezen voor andere landbouwmachines?
Als u op zoek bent naar de juiste banden voor uw maaidorser, tractortrailer, zelfrijdende spoeiers, zelfrijdende mestverspreiders of andere landbouwmachines, dan gelden dezelfde criteria als hierboven. Enkel de overbrengsverhouding is niet van toepassing in uw specifieke geval.
Als u de eerste 6 criteria kunt beantwoorden, dan kunt u hieronder klikken om de banden te vinden die u zoekt.
Behoefte aan uitgebreider advies? Ontdek onze bandengids.