sculpture pneu MICHELIN AXIOBIB2

Background axiobib2 at work Help and Advice

sculpture pneu MICHELIN AXIOBIB2

De bodemverdichting verminderen

Banden staan in direct contact met de bodem en hebben dus een cruciale invloed op de verdichting en de spoorvorming.

Wat is bodemverdichting?

Bodemverdichting behoort tot de belangrijkste bodembeschadigingsprocessen: als zwaardere landbouwmachines steeds over de bodem rijden, vaak onder moeilijke weersomstandigheden, ontstaat deze verdichting. De verdichting hangt samen met de aard van de bodem, het watergehalte, de gewassoorten en de belasting van het oppervlak. Het herhaaldelijk passeren van landbouwwerktuigen zorgt voor bodemverdichting en -schuiving, waardoor de capaciteit voor beluchting, infiltratie en penetratie van gewaswortels afneemt. De economische impact van bodemverdichting is aanzienlijk: een verminderde gewasopbrengst, het risico van ziekteontwikkeling en de noodzaak om regeneratiewerkzaamheden te doen zoals ploegen en/of het lichter maken van de bodem, die veel brandstof en tijd opslokken.

soil with tire tracks

Edito photo soilcompaction Help and Advice

soil with tire tracks

picture of a rut in a field

Edito photo rut formation Help and Advice

picture of a rut in a field

Wat is spoorvorming?

Een spoor is een lange inkeping in de grond die landbouwmachines veroorzaken als ze tijdens het op en neer rijden steeds wegzinken in hetzelfde spoor. Spoorvorming is een groot probleem op modderige grond.

Spoorvorming heeft catastrofale gevolgen voor de groei van gewassen: in een spoor groeit er niets, dus is er sprake van een netto opbrengstverlies.

De sporen bevorderen de waterstagnatie, waardoor planten kunnen verstikken. Bovendien kan dit de ontwikkeling van ziekten bevorderen.
Sporen zorgen er ook voor dat landbouwmachines meer energie verbruiken. De diepte van een spoor is vergelijkbaar met een "trap" die een landbouwband voortdurend moet beklimmen. Dat zorgt voor een hoger brandstofverbruik. De veldschade als gevolg van aanzienlijke spoorvorming moeten gerepareerd worden. Dit betekent dat er bodemregeneratiewerkzaamheden uitgevoerd moeten worden, die tijd en brandstof verbruiken.

Een band in direct contact met de grond biedt een oplossing die helpt om bodemverdichting en spoorvorming te beperken. Een landbouwband kan deze oplossing bieden als deze het mogelijk maakt om zeer zware lasten te dragen bij een zeer lage druk. De druk in de band ligt dicht bij de gemiddelde druk die op de bodem wordt uitgeoefend. (Als de druk in de band bijvoorbeeld 1 bar (14,5 psi) is, dan oefent de band op de bodem een druk uit van ongeveer 1 kg/cm2 of 1 lb/sq.in zijn) Dus hoe hoger de bandenspanning, des te hoger de druk op de bodem en des te hoger de mate van verdichting en spoorvorming. Slippende landbouwbanden verergeren bodemverdichting – om dit te voorkomen is het essentieel dat de banden een goede tractie hebben!

Advies van Michelin

Michelin ontwikkelt landbouwbanden die bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van de bodemverdichting en tot een verbeterd tractievermogen van landbouwvoertuigen.

Aanbeveling 1: Kies voor brede banden met een groot volume

De breedte van de band heeft een uitwerking op de bodemverdichting! Brede en grote banden zijn bedoeld om de druk te verminderen bij dezelfde belasting en om een beter tractieniveau te bieden, met behoud van dezelfde externe diameter en rolomtrek als een "standaard" band. Een tractor die oorspronkelijk met standaardbanden is uitgerust, kan ook van brede of grote banden voorzien worden. Michelin heeft bandenseries met brede en grote banden ontwikkeld:

  • MICHELIN OMNIBIB 620/70 R42 160D TL en 480/70 R30 141D TL.
  • MICHELIN MULTIBIB 650/65 R42 158D TL en 540/65 R30 143D TL.
  • MICHELIN MACHXBIB 650/75 R38 169 A8 /169B TL en 600/65 R28 154A8/154B TL.

Bijvoorbeeld: van een tractor met 200 pk met een belasting van 1800 kg per band aan de voorzijde en 4000 kg per band aan de achterzijde en een maximumsnelheid van 50 km/u op de weg. Originele banden:

Pneu Michelin axiobib 2 en action

Edito 5 picture axiobib2 0081 at work 6 Help and Advice

Pneu Michelin axiobib 2 en action

Aanbeveling 2: Kies voor Michelin UltraFlex-technologieën

Met de MICHELIN UltraFlex-technologie begint het verbeteren van de gewasopbrengst met uw banden. Wat is het geheim? Een innovatief, uitzonderlijk sterk karkas, dat meer flexibiliteit mogelijk maakt. Hierdoor kunnen MICHELIN UltraFlex-banden zelfs bij zeer lage druk zware lasten dragen, hoe snel u ook werkt. En dat is nog niet alles: de flexibele constructie van het karkas zorgt voor een groter contactoppervlak, hetgeen de tractie van de band ten goede komt. Dus:

u bespaart tijd en brandstof
u beschermt uw grond
u verhoogt de gewasopbrengsten

MICHELIN ULTRAFLEX - Protects the soil and reduces your operating costs (EN)

Logo ultraflex Tyre

tyre-pressure
Bandenspanningsgrafieken

Alle bandenspanningsgrafieken die u nodig hebt voor uw landbouwvoertuigen, per bereik, zijn hier gratis te downloaden.

STAY TUNED

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de Michelin-landbouwbanden.
#positivecycle

Door mijn e-mailadres op te geven en op "Stuur mij nieuws" te klikken, ga ik ermee akkoord marketingmails van Michelin te ontvangen. U kunt op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor meer informatie over de wijze waarop Michelin uw persoonsgegevens verwerkt en uw rechten. De velden met een * zijn verplicht om uw verzoek te kunnen verwerken.

common.error.invalidField:This field is invalid
0/200
Landbouwer Landbouwbedrijf Bandenhandelaar Machinehandelaar Overige
common.error.invalidField:This field is invalid

U wilt een advies? U hebt nog vragen? U wilt dat wij u bellen?
Vul het formulier in en ons team zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+