Tractor tyre in the field
Hoe de tractie verbeteren en welke tractorbanden gebruiken?
Wat is tractiecapaciteit?
Tractiecapaciteit speelt een rol wanneer het vermogen van de tractor anders moet worden aangewend, in het bijzonder wanneer er werktuigen worden voortgetrokken en de tractor achteraan zwaarder wordt belast. Zware omstandigheden (een losse, natte ondergrond) met een hoog slippercentage tot gevolg doen deze noodzaak toenemen.
Slippercentage tractor
Het is normaal en gebruikelijk dat tractorbanden enigszins doorslippen wanneer ze worden gebruikt op het veld. Als de slipratio nul zou bedragen, dan zou u misschien wel kunnen denken dat het vermogen van de tractor niet volledig wordt benut en dat de productiviteit moet worden verhoogd.
Maar wanneer het slippercentage echter boven een bepaalde drempelwaarde ligt, geeft dit aan dat de aandrijfassen niet voldoende krachtig zijn en dat de tractie bijgevolg moet worden geoptimaliseerd.
some towed implements require more effort from the tractor than others
Wat is het maximale slippercentage?
In het algemeen ligt een aanvaardbaar slippercentage tussen de 8-15%.
Boven de 15% wordt het aanbevolen om actie te ondernemen en het slippercentage te verlagen.
Een slippercentage van meer dan 20% is alarmerend: de productiviteit ligt lager en er moet dringend een oplossing worden gevonden voor het probleem.
Wat is de oorzaak van een te hoog slippercentage?
Sommige voortgetrokken werktuigen vergen meer tractorvermogen dan andere. Zware werktuigen zoals ploegen of brede werktuigen zoals stoppelcultivatoren zijn moelijker voort te trekken. De werktuigen voor stoppelbewerking die zijn uitgerust met tanden zullen dieper reiken dan werktuigen met schijven, maar vergen ook meer trekkracht.
Hoe de tractie optimaliseren om te kunnen voorzien in uw behoeften?
1 – Verzwaar de tractor
Doorslippende banden wijzen vaak op een gebrek aan tractie. Dit kan betekenen dat uw tractor te licht is voor het werktuig dat wordt voortgetrokken. Tenzij het voortgetrokken werktuig wordt vervangen door een geschikter model, dient u mogelijk de tractor te verzwaren door bijvoorbeeld de wielen of de banden uit te rusten met gewichten.
2 – Optimaliseer de bandenspanning
Bandenspanning is cruciaal om de tractie te verhogen. Hoe lager de bandenspanning, hoe groter de voetafdruk over de gehele lengte van de band. En hoe groter de voetafdruk, hoe meer grip de nokken hebben op de ondergrond. Dit zal ervoor zorgen dat het slippercentage wordt verlaagd.
De bandenspanning moet worden aangepast al naargelang de belasting en de snelheid van de tractor. Bij twijfel kunt u onze MICHELIN AGROPRESSURE-tool raadplegen, zo vindt u met slechts enkele klikken de juiste bandenspanning.
Laten we het voorbeeld nemen van achteras die een belasting van 7900 kg moet dragen, d.w.z. 3950 kg per achterwiel. De band moet worden opgepompt tot 1,4 bar voor een snelheid van 65 km/u (bijvoorbeeld met de MICHELIN MULTIBIB 650/65R42 158D TL) ten opzichte van 0,9 bar voor dezelfde afmeting en aan dezelfde snelheid dankzij de MICHELIN UltraFlex-technologie (bijvoorbeeld met de MICHELIN AXIOBIB 2 VF 650/65R42 174D/171E TL).
Dankzij de Very High Flexion-certificering kan een 40% lagere bandenspanning worden gebruikt voor dezelfde bandmaat, met een grotere voetafdruk en bijgevolg ook een betere tractie als resultaat.*
Uit diverse studies* (in de Verenigde Staten, Brazilië en Engeland) is gebleken dat het gebruik van banden met MICHELIN Ultraflex-technologie tijdens de agrarische cyclus de landbouwopbrengst per jaar met 2 à 6% doet toenemen.
Een bijkomend voordeel van tractorbanden met een lage bandenspanning is dat ze de bodemverdichting zullen beperken. Dit is niet alleen goed voor de ondergrond, maar ook voor de regenwormen die op natuurlijke wijze de bodem verluchten. Hoe meer poriën de ondergrond heeft, hoe beter deze zal kunnen ‘ademen’. Water zal makkelijker tot diep in de ondergrond kunnen doordringen, wat leidt tot een hogere gewasopbrengst.
3 – Kies voor het luchtdrukwisselsysteem (CTIS)
De bandenspanning hangt samen met de activiteiten die u uitvoert met uw tractor en op welk terrein u zich zoal begeeft. De belasting en de snelheid hangen af van waar de tractor zich bevindt, meer bepaald op de weg of in het veld, en of hij al dan niet werktuigen voorttrekt. Deze factoren spelen een belangrijke rol voor uw tractorbanden. Maar hoe kunt u de bandenspanning aanpassen telkens u uw tractor wilt gebruiken voor een andere activiteit?
Dankzij het luchtdrukwisselsysteem CTIS hoeft u de cabine hiervoor niet te verlaten.
De bandenspanning wordt aangepast al naargelang het gebruik en dit zal niet alleen het brandstofverbruik beïnvloeden, maar er ook voor zorgen dat uw tractorbanden langer meegaan.
Hoe werkt een luchtdrukwisselsysteem? Het antwoord vindt u in deze video
Om toegang te krijgen tot deze video, moet u de reclamecookies van Youtube en andere gelijkaardige technologieën aanvaarden
Accepteer de Youtube cookies4 - Use of dual wheels
Use of dual wheels (coupling two tractor tyres on the same axle) is an interesting option for optimising your traction as it naturally increases your tractor's footprint, giving you two main advantages:
- Your able to use more of your tractor's available power,
- For the same load, you can lower the pressure and therefore better respect the soil and improve agricultural productivity
For a successful dual wheel set up, it is important that the tractor tyres are identical, that their wear is similar and that their pressure is the same.
5 – Kies de juiste tractorbanden
We raden het gebruik van tractorbanden met MICHELIN UltraFlex-technologie aan om te kunnen profiteren van een optimale tractie. Ze beantwoorden allemaal aan de VF (Very High Flexion) of IF (Improved Flexion) standaard, wat met andere woorden betekent dat ze kunnen worden gebruikt aan een lage bandenspanning. Dit houdt in dat de spanning met 40%* (of met 20% in het geval van de IF standaard***) kan worden verlaagd in vergelijking met een band met standaard technologie.
Het belangrijkste voordeel van de MICHELIN UltraFlex-technologie is dat de bandenspanning doorheen de tijd kan worden aangepast, wat niet het geval is bij alle andere merken.
Als u ook een luchtdrukwisselsysteem gebruikt, dan kunt u uw tractorbanden zowel in het veld als op de weg afstellen op de optimale bandenspanning. Dit komt het brandstofverbruik ten goede en helpt u kosten te besparen.
We willen benadrukken dat we een MICHELIN UltraFlex-oplossing hebben voor de volledige agrarische teeltcyclus. We bieden met andere woorden tractorbanden aan die met een lage bandenspanning kunnen worden gebruikt, geschikt voor tractors met een laag tot middelhoog vermogen, maaidorsers, sproeiers met zelfstandige aandrijfkracht, voortgetrokken sproeiers en trailers.
Heeft u hulp nodig om de juiste tractorbanden te vinden? Volg deze link:
* Normatief verschil in vergelijking met een niet-VF (Very High Flexion) band.
** Een studie uitgevoerd in de periode tussen 2013 en 2017 in het Verenigd Koninkrijk door de Harper Adams University toont aan dat de MICHELIN ULTRAFLEX-technologie de agronomische opbrengt met tussen de 2-6% verhoogt. De resultaten werden bevestigd door soortgelijke studies uitgevoerd in de Verenigde Staten (Illinois) in 2015 en in Brazilië (Mato Grosso) in de periode tussen 2018 en 2021.
*** Normatief verschil tussen de standaard band en de VF (Very High Flexion) band
Behoefte aan uitgebreider advies? Ontdek onze bandengids.