post hero 3 tips

3 tips voor de bandenkeuze van je nieuwe vrachtwagen

Gepubliceerd op 15 april 2021 - 2 gelezen minuut(en)

De resultaten van de brandstofsimulatie van VECTO1 hebben geen rechtstreekse gevolgen voor de fleetowners, tenminste voorlopig. En dat laatste woord is belangrijk, want het is waarschijnlijk alleen een kwestie van tijd. Neem dus alvast even de tijd om meer te weten te komen over je opties, zodat je voorbereid bent om de beste keuze te maken voor je wagenpark, je veiligheid en je rentabiliteit!

 

michelin site tip 1michelin site blocs texte astuces

 

Tip nr. 1: Overleg gerust met je vrachtwagendealer en overweeg al je opties

Als het gaat om nieuwe duurzaamheidsvoorschriften, zoals CO2-emissies en VECTO-simulatie, is de voorspelbare reactie onmiddellijk de rolweerstand verlagen, want die kan tot 30% van het brandstofverbruik uitmaken2. Voor fleetowners zijn banden met een lage rolweerstand echter niet altijd de beste keuze in alle omstandigheden. Er zijn ook andere even belangrijke prestatiefactoren die in aanmerking moeten worden genomen, zoals de levensduur van het loopvlak en de grip.

Conclusie: kies de banden die het best passen bij je gebruik en de wegen waarop je rijdt (OTR3/internationaal, regionaal of streekvervoer) ౼ en denk om de potentiële brandstofbesparing en vermindering van de CO2-uitstoot!

 

      

michelin site tip 2michelin site blocs texte astuces

Tip nr. 2: Zorg ervoor dat je begrijpt hoe VECTO werkt

VECTO berekent het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot in een gestandaardiseerde omgeving. Dat betekent dat het berekende brandstofverbruik heel anders kan zijn dan je eigen reële brandstofverbruik. Waarom? Omdat de rijomstandigheden en de configuratie van de vrachtwagen een grote invloed hebben op het verbruik. De VECTO-tool kan echter wel heel nauwkeurig de brandstofefficiëntie van twee verschillende bandenopties onder specifieke omstandigheden vergelijken.

Om te onthouden: een band in klasse B verbruikt tot 0,6 liter minder brandstof per 100 km dan een band in klasse C.4

 

michelin site tip 3michelin site blocs texte astuces

 

Tip nr. 3: Bereid je vandaag al voor op een duurzame toekomst

Kiezen voor "groener" is gemakkelijker dan je denkt. Door de juiste rolweerstandsklasse te kiezen, kun je de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik echt aanzienlijk ౼ en heel gemakkelijk ౼ verminderen.

Kortom: let op de rolweerstandsklasse (RR) wanneer je nieuwe banden kiest.

 

BRONNEN

1 VECTO: Vehicule Energy Calculation Tool
https://business.michelinman.com/freight-transportation/x-one-tires/save-on-fuel
3 OTR: Over The Road (lange-afstandstransport in de VS)
4 Interne simulatie van Michelin, uitgevoerd in januari 2021 met behulp van VECTO, het berekeningsinstrument voor het brandstofrendement van de Europese Commissie, bij 40% stadsgebruik en 60% snelweggebruik. De brandstofprijs (diesel) wordt geraamd op € 1,3 per liter. Geschatte besparing met de banden over 100.000 km

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+