mag3 roadstories header

Aanpassing van de banden: de Do's en Don'ts

Gepubliceerd op 17 oktober 2021 - 6 gelezen minuut(en)

Het is geen geheim dat uw banden vanuit technisch oogpunt moeten worden aangepast aan de specifieke kenmerken van uw vrachtwagen. Maar ze kunnen ook alleen voor hun uiterlijk worden gekozen - zolang dat de veiligheid en de prestaties maar niet in het gedrang brengt. Wij vroegen Fabien Marlier*, een teamleider productontwikkeling bij Michelin met 20 jaar ervaring, ons te vertellen over de do's en don'ts van het aanpassen van vrachtwagenbanden.

 

Luister naar de podcast:

mag3 roadstories portrait

  

Fabien Marlier - Teamleider productontwikkeling bij Michelin

 

Lichten, gordijnen, geluidssystemen, spuitwerk... Wanneer u uw vrachtwagen aanpast, gaat het u om comfort en uitstraling. En de looks kunnen zelfs van belang zijn voor de banden die u op uw wielen zet! Wist u trouwens dat Michelin een eigen ontwerpteam heeft dat banden de juiste passende look geeft?

 

De vrachtwagenmarkt is uiteraard heel rationeel: het is geen mysterie dat bestuurders en vlooteigenaars vooral prestaties en kostenefficiëntie willen. Toch vinden sommigen het leuk om hun voertuigen te onderscheiden van de rest, gewoon voor de lol. “Klanten hebben een ruime keuze aan bandenafmetingen met specifieke prestatieniveaus voor rolweerstand en brandstofverbruik. Maar de grootte van de banden veranderen ook de look van een vrachtwagen! We mogen niet vergeten dat de we banden altijd vooral moeten kiezen in functie van het gebruik, het aantal afgelegde kilometers, de voertuigspecificaties en, uiteraard, de normen en voorschriften..." (Fabien)
 
Eenvoudig gezegd kan bij het kiezen van uw banden elk subjectief element dat uw keuze beïnvloedt, als maatwerk worden aangemerkt. De kunst is om het juiste evenwicht te vinden tussen prestaties en looks en, zoals Fabien zegt, om uw prioriteiten duidelijk te bepalen. Voor hem is het een kwestie van fine tuning.

De robuuste look van brede banden

 U hebt waarschijnlijk gemerkt dat banden met breed loopvlak populair zijn bij truckers vanwege hun "viriele" look. Ze werden oorspronkelijk ontworpen voor aanhangwagens, maar in de jaren 90 begonnen bestuurders ze op hun voorwielen te gebruiken. “Veiligheidstechnisch, was dit niet echt een goed idee... Daarom begon Michelin brede banden te ontwerpen voor gebruik op de stuuras: zij combineren beter rijcomfort, stabiliteit en goede veiligheidsprestaties." Als gevolg daarvan is er tegenwoordig een ruime keuze aan brede loopvlakbanden beschikbaar, maar houd er rekening mee dat ze duurder en zwaarder zijn.
 
Ook antisplash-banden zijn minstens even populair, om hun looks en om hun functie. Dit is een exclusieve Michelin-technologie waarvan het hoofddoel is om opspattend water te verminderen wanneer een vrachtwagen door een plas rijdt. Maar antisplash-banden hebben ook een bredere, robuustere look die sommige bestuurders erg waarderen. “Een ander voordeel van antisplash is dat de vrachtwagens schoner blijven, waardoor het onderhoud eenvoudiger wordt." 
 
Het vervangen van de velgen is een andere manier om uw wielen aan te passen. Staal of aluminium, geverfd of niet, dit heeft allemaal geen enkele invloed op de banden, dus vrachtwagenchauffeurs en -eigenaars kunnen hier doen wat ze willen.

Kleuren die banden niet veranderen

Kunnen ze doen wat ze willen bij het kleuren van hun banden? Bijna. U hebt het misschien al op de weg gezien: op sommige vrachtwagens zijn de opschriften op de bandwanden met kleur geaccentueerd. Op sommige banden zijn zelfs motieven geschilderd.

Er is geen reglementering hiertegen, maar Michelin raadt u aan voorzichtig te zijn. Waarom? Omdat de inkt na verloop van tijd in het rubber kan binnendringen en uiteindelijk de eigenschappen ervan kan veranderen. “Gekleurde banden zijn geweldig voor personalisatie, en ze geven het voertuig een sportieve look. Maar u moet wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen bij de producten die u gebruikt: ze moeten oplosmiddelvrij en niet vettig zijn. Wij raden aan alleen verf op waterbasis te gebruiken."
 
Hetzelfde geldt voor de schoonmaakmiddelen die worden gebruikt om banden te doen glanzen voor shows en evenementen: ze moeten onschadelijk zijn voor de banden en het is beter als ze een niet-vette afwerking hebben. Dus wat moet u gebruiken? Welnu, er zijn nu nieuwe generaties milieuvriendelijke producten beschikbaar om uw velgen te doen schitteren zonder de planeet te schaden.
 
Ziezo, nu weet u alles wat u nodig hebt om uw banden in alle veiligheid aan te passen!

 

BRONNEN

*Interview van 16 juli 2021

 

Wat is in en wat is uit voor bandenaanpassing


memo tyre customisation tips nl

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+