truckers health header origine

Hoe zorgt u voor de gezondheid en het welzijn van uw werknemers in de transportsector? De Franse transporteur STTI vertelt ons hoe zij het aanpakken

Gepubliceerd op 31 maart 2022 - 7 gelezen minuut(en)

De Europese stakeholders in het wegvervoer hebben niet op de Covid-19-pandemie gewacht om aandacht te besteden aan de gezondheid van hun werknemers en hen aan te moedigen om te gaan sporten.
We nemen u mee naar de stad Troyes, in het noordoosten van Frankrijk, om te praten met STTI Transport, een familiebedrijf met 120 medewerkers, opgericht in 1972. Sinds 2009 nemen de medewerkers van de vervoerder elk jaar deel aan de halve marathon voor bedrijven van de stad Troyes. We spreken met Raphaël Rota*, de 44-jarige zoon van de oprichter van het bedrijf, en technisch directeur**. 

 

Luister naar de podcast:

health portrait

Raphaël Rota*, technisch directeur STTI Transport

5 OEFENINGEN DIE JE GEMAKKELIJK IN JE CABINE KUNT DOEN 

nl exercises


Van gezondheid en sport een prioriteit maken voor alle werknemers van dit transportbedrijf

“Vergeet niet met Kerstmis om een goed paar loopschoenen te vragen, zodat je klaar bent voor de halve marathon in mei!" zegt Raphaël Rota met een grijns tegen de nieuwe STTI-medewerkers van de administratieve afdeling.

Gezondheid in het algemeen en sport in het bijzonder zijn een van de belangrijkste bekommernissen van het transportbedrijf.
 
Het begint allemaal met een introductieboekje voor nieuwe werknemers met dagelijkse tips en goede praktijken om fit te blijven.
Raphaël vertelt hen snel over de halve marathon voor bedrijven in Troyes en moedigt hen aan om mee te doen. “Sommigen komen aan in sportkleding. De deelname van een STTI-team aan de race is dus een goede conversatiestarter om elkaar te leren kennen."
 

“De voorbereiding op de halve marathon is een gelegenheid om onze eetgewoonten te bespreken. Voor wie meedoet, hardlopen dwingt hen om een ander eetpatroon aan te nemen."

Raphaël Rota*, technisch directeur STTI


Welzijn en gezondheid in de transportsector

Dat zet de toon: bij STTI worden alle medewerkers aangemoedigd om voor hun eigen welzijn een of andere vorm van sport te beoefenen. “Onze aanpak is echt het idee om deel te nemen aan een sportevenement in een ontspannen en vriendelijke sfeer. Het resultaat is secundair," aldus Raphaël. “We waren in het begin geen hardlopers, maar beetje bij beetje, pikten we het op. Ikzelf heb de eerste keer dat het bedrijf meedeed niet gelopen. Ik hield toezicht en ik nam foto's. Maar ik kreeg interesse en het volgende jaar, ben ik bij het team gekomen."

Elk jaar (behalve toen het niet kon vanwege Covid) begonnen de deelnemers een maand voor de race te trainen tijdens hun lunchpauzes. “Maar er zijn ook mensen die het hele jaar door trainen en die lid zijn geworden van een atletiekclub sinds ze zijn begonnen met hardlopen voor de halve marathon voor bedrijven. En dan zijn er nog de echte hardlopers, zoals Pierrick, die altijd hebben gelopen” voegt Raphaël toe voor zijn kantoorgenoot, die tegenover hem zit. Pierrick lacht en knikt.

Naast dit jaarlijkse evenement, dat naargelang het jaar ongeveer 20 personeelsleden uit alle afdelingen aantrekt, staat bij STTI gezondheid centraal via een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon.

“De voorbereiding op de halve marathon is een gelegenheid om onze eetgewoonten te bespreken. Voor wie meedoet, hardlopen dwingt hen om een ander eetpatroon aan te nemen. Voor de anderen herinneren we hen eraan dat je, om gezond te zijn, overmatig eten moet vermijden, een evenwichtige voeding moet hebben, actief moet blijven enzovoort"

Een evenwichtige voeding voor vrachtwagenchauffeurs met fruit- en groentemanden

En omdat daden meer zeggen dan woorden, nodigt Raphaël ons uit hem naar buiten te volgen.

En daar: verrassing! Tegenover het bedrijf is er een tuin met drie serres, fruitbomen en een kippenhok. “Drie jaar geleden kwam mijn broer Cyril Rota*** op het idee om deze biologische tuin aan te leggen, die wordt onderhouden door onze tuinman Mickaël, om onze werknemers te steunen en hen aan te moedigen gezond te eten. De kassen maken gebruik van een permacultuurbenadering en de ongeveer vijftig kilo groenten en fruit die wekelijks worden geproduceerd, worden aangeboden in een mandjessysteem dat exclusief voor onze werknemers is voorbehouden"

De manden worden op vrijdag verkocht zodat vrachtwagenchauffeurs die terugkomen van hun rondes van het systeem gebruik kunnen maken.
 

“Slaap is van vitaal belang voor een goede gezondheid! Iedereen weet dat als je goed slaapt, je beter in staat bent je eetlust te reguleren en je beter in vorm bent."

Raphaël Rota*, technisch directeur STTI


De trucks zijn allemaal uitgerust met kleine koelkasten

Een ander initiatief om ongezonde eetgewoonten te voorkomen, is dat STTI-werknemers op hun werkplek een echte keuken met kookplaten hebben.

De vrachtwagens zijn ook allemaal uitgerust met kleine koelkasten en hebben 's nachts airconditioning. “Ik kan u verzekeren dat de koelkasten vorig jaar tijdens de pandemie bijzonder populair waren," voegt Raphaël eraan toe. “En de nachtairco betekent dat onze chauffeurs die regelmatig zwembaden leveren in Zuid-Frankrijk, waar de temperaturen in de zomer oplopen, een goede nachtrust kunnen hebben. En slaap is van vitaal belang voor een goede gezondheid! Iedereen weet dat als je goed slaapt, je beter in staat bent je eetlust te reguleren en je beter in vorm bent."
 

Op de terugweg naar het kantoor van Raphaël passeren we de werkplaats, waar een koffiezetapparaat van wedstrijdkwaliteit een ereplaats inneemt. “Ah ja, dat is een prijs! Twee jaar geleden heb ik de technici uitgedaagd om, als ze zouden stoppen met roken, een koffiezetapparaat in hun werkplaats te installeren" Zoals je ziet, grijpen wij bij STTI elke gelegenheid aan om de werknemers te helpen voor hun gezondheid te zorgen!
 

BRONNEN

*Interview met Raphaël Rota, afgenomen op 5/11/21
**Technisch directeur tot 31/12/21
**Cyril Rota, CEO van STTI Transport

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+