header energy saving

Verlaag uw brandstofverbruik met energiebesparende banden

Gepubliceerd op 7 februari 2024 - 3 gelezen minuut(en)

Economische en ecologische overwegingen verhogen de druk op transporteurs om een perfecte bandenstrategie te bepalen. Doordat de inflatie hoog blijft, is het energieverbruik beperken en echte prioriteit. Michelin heeft twee assortimenten energiebesparende banden voor regionaal en langeafstandvervoer ontwikkeld om de energiekosten onder controle te helpen houden. Director of Product Marketing François Le Hen vertelt ons er alles over.

 

François Le Hen (Michelin product expert) share benefits of energy-savings truck tyres

francois le hen

François Le Hen, Director of Product Marketing

Kunt u toelichten wat de impact is van de economische en ecologische context op het energieverbruik van transporteurs?

Eerst was er de COVID-19-pandemie, die inflatie heeft veroorzaakt en de wereldeconomie heeft verstoord. Daarnaast heeft de politieke context van 2022-2023 de bestaande uitdagingen nog vergroot en geleid tot onvoorspelbare energieprijzen (brandstof, gas en elektriciteit). Bovendien is er een tekort aan chauffeurs door de evaluerende verwachtingen over de arbeidsomstandigheden en andere, lokale factoren. Tot slot moeten heel wat ondernemingen hun voertuigen aanpassen om hun milieu-impact te verlagen en de duurzaamheid van de transportsector te vergroten.

Wat is de precieze impact van deze context op transporteurs?

In zo'n onzekere zakelijke omgeving worden de winstmarges kleine en moeten de bedrijven hun kosten zorgvuldig onder controle houden om het hoofd boven water te houden en doordachte beslissingen te nemen. Wanneer ze hun wagenpark vernieuwen, moeten transporteurs rekening houden met de nieuwste normen en dus zuinigere voertuigen aankopen. Ze moeten alle gegevens van het wagenpark nauwkeurig monitoren – denk maar aan laad- en telematicagegevens – om het brandstofverbruik per chauffeur en per voertuig exact te bepalen. Die informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om zuinigheidsbonussen toe te kennen of waar nodig opleidingen ecologische rijden te voorzien voor de chauffeurs.

Bovendien moeten transporteurs aandacht besteden aan voorspellend onderhoud om dure defecten te vermijden, een bandenuitgaven optimaliseren en banden herprofileren en vernieuwen om hun kosten zo laag mogelijk te houden.

Hoe helpen banden met lage rolweerstand het energieverbruik van transporteurs te verlagen?

Het is belangrijk om te weten dat Michelin vandaag twee types banden met lage rolweerstand aanbiedt voor vrachtwagens, waardoor de producten vandaag een troef zijn voor meer transporteurs en toepassingen dan ooit:

Line Energy 2 - Multi Energy Banden

banden multi energy en line energy 2 -nieuw

Beide types banden met lage rolweerstand verlagen het energieverbruik van vrachtwagens. De MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ 2 en de MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™ bieden op het vlak van tractie en remmen evenveel grip als standaardbanden. Bij Michelin maken we geen enkel compromis op het vlak van veiligheid en kwaliteit.

 

“We hebben MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™ gekozen voor het lage verbruik, de lange levensduur en de betrouwbare grip. We wisselen en herprofileren de banden regelmatig, vernieuwen ze met de REMIX-technologie en controleren ook geregeld de bandenspanning. Op die manier halen we op de achteras bijvoorbeeld een afstand van 450.000 km.”

INTRA S.A. - Polen


Benzinepomp

icono borne essence - nieuw

Banden bepalen ongeveer 30% van het brandstofverbruik van diesel- of aardgasvoertuigen.(1)

Energiezuinige banden op voertuigen met verbrandingsmotor:
Met een rolweerstand die één niveau beter is, bespaart u 1 l/100 km als u alleen de banden van de trekker vervangt, en tot 2 l /100 km als u ook de banden van de oplegger vervangt.(2)

Energiezuinige banden voor elektrische voertuigen:
Deze banden verbeteren het rijbereik met 5 tot 10%. Als uw elektrische vrachtwagen met andere woorden een rijbereik heeft van 500 km, wordt die afstand tot 35 km groter, wat van belang kan zijn wanneer de chauffeur na de shift terugkeert naar het bedrijf.(3)

Hoe helpen energiezuinige banden om de ecologische voetafdruk van transporteurs te verlagen?

Zowel de MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ 2 als de MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™ verlagen de rolweerstand en het verbruik, waardoor de CO2-uitstoot van voertuigen met diesel- of aardgasmotor daalt.

Als u banden gebruikt die 1 kg/t beter presteren qua rolweerstand op zowel de trekker als de oplegger, kunt u de CO2-uitstoot verlagen met 40 g/100 km.(4)

De Europese Commissie heeft voor constructeurs ambitieuze doelstellingen vastgelegd om de CO2-uitstoot met 45% te verminderen tegen 2030, met 65% tegen 2035 en met 90% tegen 2040. Bovendien worden er boetes opgelegd als de milieudoelstellingen niet worden behaald.(5)

CO2 is echter niet de enige uitstoot die we willen verlagen wanneer u energiezuinige banden gebruikt. Met de MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ 2 en de MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™ willen we, net als met de andere Michelin-producten, ook de uitstoot van fijnstoffen door slijtage beperken. In navolging van onze banden voor personenwagens verlagen ze dergelijke fijnstoffen met wel 20% per kilometer (6) in vergelijking met concurrerende producten. Fijnstoffen vormen een toenemend milieuprobleem, waarvoor reglementering wordt verwacht van de Europese Commissie.

De energiezuinige MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ 2-banden met lage rolweerstand zijn ontwikkeld om brandstof te helpen besparen. De banden hebben een regelmatig slijtagepatroon, waardoor ze tot de laatste millimeter kunnen worden gebruikt.

Mar-Pol, Polen

Lees hier meer reacties van klanten!

Is het mogelijk om energiezuinige banden te herprofileren en te vernieuwen om energie te besparen en minder uit te stoten?

Het is niet alleen mogelijk, maar zelfs een must! We raden aan om uw energiezuinige banden te herprofileren en te vernieuwen om een optimale Total Cost of Ownership te garanderen.

Schema optimale TCO banden

grafiek tco banden - nieuw

Wanneer u banden met lage rolweerstand koopt, investeert u met andere woorden in een duurzamere keuze, met een loopvlakpatroon dat geherprofileerd kan worden in een vernieuwbaar karkas. Uw investering leidt bovendien tot een lager brandstofverbruik, een groter elektrisch rijbereik en lagere onderhoudskosten. Meet de impact van herprofilering op de efficiëntie van uw wagenpark met onze calculator.

Energiezuinige banden één keer herprofileren kan de levensduur met 25% verlengen in hun meest efficiënte toestand. (7)


Bronnen:

(1) Rapport van Ducker Worldwide - 'VEHICLE MAINTENANCE COSTS & PAINS' Michelin Community – December 2017
(2) Interne Michelin-berekening met de VECTO-methode, vergelijking van twee combinaties (trekker (4x2) en oplegger met drie assen, 40 ton, 50% regionaal gebruik en 50% lange afstand) met één niveau verschil in rolweerstand (1 kg/t verschil)
(3) Interne Michelin-berekening op basis van huidige inschatting prestaties elektrische vrachtwagens.
(4) Interne Michelin-berekening (2016): brandstofbesparing tot 2,5 liter/100 km voor nieuwe banden en 1,25 liter/100 km gemiddeld voor de initiële levensduur van banden op een combinatie van trekker/oplegger met een lading van 40 ton uitgerust met MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ Z 295 / 60 R22.5
(5) Europese Green Deal: de Commissie stelt tegen 2030 een nuluitstoot voorop voor nieuwe stadsbussen en een uitstootbeperking met 90% voor nieuwe vrachtwagens tegen 2040 - https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/ip_23_762 - 14.02.2023
(6) Aanwezigheid van bandenslijtagedeeltjes in het milieu, ADAC, dec. 2021 - 100 maten getest
(7) Technische brochure 2023 - Frankrijk

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+