header

Optimaliseer uw TCO (Total Cost of Ownership)

Gepubliceerd op 17 september 2023 - 3 gelezen minuut(en)

Door ingrijpende wereldwijde gebeurtenissen de voorbije jaren, moeten transporteurs vandaag afrekenen met inflatie, snel stijgende brandstofprijzen en substantieel duurdere grondstoffen. Al die factoren jagen de Total Cost of Ownership of TCO van elke vrachtwagen de hoogte in. De TCO monitoren en verlagen maakt dan ook deel uit van toekomstgericht fleetmanagement. Bovendien is de kans groot dat u de berekening al maakt, zelfs zonder het te weten!

Wat is de TCO en is het concept relevant voor elk wagenpark?

De Total Cost of Ownership of TCO monitoren en optimaliseren om de uitgaven onder controle te houden, loont de moeite voor transporteurs van elke grootte. Wanneer u de TCO begrijpt en nauwkeurig kunt berekenen, volgen de voordelen vanzelf. Er bestaat geen algemene norm voor de TCO, maar veel transporteurs nemen dezelfde kosten op in hun berekening.

Zoom op de TCO(1)

De TCO van een vrachtwagen omvat verschillende financiële elementen die u wellicht sowieso opvolgt, zoals het loon van de chauffeur, het onderhoud en de prijs van brandstof en banden. Bij deze operationele kosten komen dan nog de aankoopprijs van het voertuig en alle andere directe of indirecte kosten gedurende de volledige levensduur.

Schema indeling TCO

Graphic_TCO

Waarom zou uw bedrijf de TCO van uw banden moeten berekenen?

Waarom berekent uw bedrijf beter de TCO van uw banden?

Het klopt dat de banden maar 5% uitmaken van de TCO, maar ze hebben een grote invloed op verschillende andere factoren. De reële kostprijs van banden wordt meestal berekend op basis van de kostprijs per kilometer, dus de afstand die u met een band kunt afleggen.

Banden met een betere initiële levensduur, die bovendien vernieuwd en geherprofileerd kunnen worden om hun levensduur te verlengen, verlagen de kosten en dus de TCO. Daarnaast spelen banden een cruciale rol voor het verbruik (de op één na belangrijkste factor voor de TCO), zeker in een markt met schommelende en hoger dan normale brandstofprijzen.

In de meeste gevallen is het dan ook beter om niet te kiezen voor goedkopere banden waarvan de kostprijs per kilometer laag lijkt, maar bijvoorbeeld voor iets duurdere banden met een lagere rolweerstand, die de TCO op lange termijn verminderen.

Waarom? Omdat de besparingen aan de pomp na verloop van tijd veel groter zijn dan de lagere aankoopprijs.

Gebruik onze brandstofcalculator om te zien hoeveel u kunt besparen!


TCO-analyse hoe werkt het?

Bij Michelin berekenen we de TCO voor banden op basis van de kostprijs per kilometer plus het bijbehorende brandstofverbruik. Vooral dat laatste element is bijzonder belangrijk.

Zo kan de rolweerstand, het feit dat de banden een voertuig laten vertragen dat over een oppervlak rijdt, bepalend zijn voor een derde van het verbruik tussen punt A en punt B. Met andere woorden: hoe hoger de rolweerstand, hoe hoger het verbruik en hoe hoger de Total Cost of Ownership. Dat betekent ook dat de juiste banden kiezen de bandengerelateerde TCO met wel een derde kan verminderen.

Investeren in banden van topkwaliteit met een lage rolweerstand is niet alleen positief voor de TCO, maar verlaagt ook de onbeschikbaarheid, defecten en bijbehorende kosten, plus de kosten voor onderhoud en herstellingen en zelfs het imago van de transporteur.

FAQ - Total Cost of Ownership

Hoe wordt TCO berekend?

Voor de algemene TCO van vrachtwagens wordt rekening gehouden met:

-het loon van de chauffeur
-de aankoop- of huurprijs van het voertuig
-de structurele kosten
-het brandstofverbruik
-de banden
-onderhoud en herstellingen
-pechgevallen

TCO BANDEN = KOSTPRIJS BANDEN + PECHGEVALLEN+ ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN + BRANDSTOFKOSTEN DOOR BANDENKEUZE

Waarom is de TCO belangrijk?

De TCO kijkt niet alleen naar de aankoopprijs van een voertuig of een band, maar houdt rekening met elke factor met een rechtstreekse of onrechtstreekse impact op de voertuigkosten gedurende de volledige levenscyclus.

Voor wie is een TCO-analyse nuttig?

Regelmatig de TCO monitoren en analyseren helpt transporteurs om de meest kostenefficiënte aanbiedingen te selecteren, de juiste strategie te bepalen en de rendabiliteit te vergroten, ongeacht of het wagenpark één of duizenden vrachtwagens telt.


Bronnen

[1] Ducker worldwide report_ VEHICLE MAINTENANCE COSTS & PAINS_ Michelin Community – December 2017
[2] Understand the basis of TCO- Michelin White paper, P9

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+